Vyjadrenia R.Sulíka sú účelové,na tajnej voľbe prokurátora sa zúčastníme.

16.06.2011 Levoča

Levoča 16. júna (TASR) – Predseda Smeru–SD Robert Fico dnes v Levoči potvrdil, že poslanci za túto stranu sa zúčastnia v piatok 17. júna na tajnej voľbe generálneho prokurátora. „Za celý zmätok okolo voľby generálneho prokurátora plne zodpovedá neschopná vládna koalícia, ktorá napriek tomu, že má 79 hlasov, nevie dlhé mesiace zvoliť generálneho prokurátora,“ povedal Fico.
Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR pozastaviť účinnosť konfliktných ustanovení podľa neho len potvrdilo všetko, čo už odznelo na adresu zmeny tajnej voľby na verejnú. „Ukazuje sa, že tajná voľba je jediná cesta ako vybrať generálneho prokurátora, ktorý bude naozaj nezávislý predstaviteľ tohto významného rezortu,“ pokračoval Fico.
Nechcel však ďalej komentovať vyjadrenia predsedu Národnej rady SR Richarda Sulíka na adresu opozície a vzťahu opozície s ÚS. Ten na svojom stredajšom (16.6.) rokovaní rozhodol, že sa voľba generálneho prokurátora v piatok nemá uskutočniť. „Keď sú prijaté rozhodnutia v neprospech opozície, tak pán Sulík jasá, keď sú prijaté rozhodnutia v neprospech vládnej koalície, tak kritizuje opozíciu, čiže je úplne zrejmé, že ide o účelové vyjadrenia, na ktoré netreba osobitým spôsobom reagovať,“ zdôraznil predseda Smeru–SD.
Ďalej informoval, že v piatok sa poslanci za Smer–SD zúčastnia na tajnej voľbe generálneho prokurátora, „lebo tajnú voľbu sme všetci chceli,“ zdôvodnil Fico. Podľa neho však bude aj táto voľba v tieni možných podaní na ÚS, a to z dôvodu, že sa môžu objaviť kandidáti, ktorí povedia, že sa neprihlásili do súťaže preto, lebo bola vyhlásená cez verejnú voľbu.
„Najčistejšie by preto bolo, aby predseda parlamentu v skrátenom termíne ešte raz vyhlásil termín na tajnú voľbu, prihlásili by sa kandidáti, ktorí majú o to záujem a prebehne štandardná tajná voľba,“ povedal Fico. Neverí však, že si opäť vládna koalícia v piatok nepripraví nejaké kontrolné mechanizmy.
 

Vyberte región